Ile cukru powinno znajdować się w diecie dziecka?

Nadmiar cukru w diecie dziecka to jeden z głównych czynników sprzyjających powstawaniu próchnicy zębów. Przyczynia się on również do innych chorób, w tym otyłości, cukrzycy, problemów z sercem, zaburzeń koncentracji itd. Przekroczenie rekomendowanej dawki cukru jest dziś niestety bardzo łatwe i zazwyczaj dochodzi do niego już w trakcie śniadania…Jaka ilość cukru jest bezpieczna w diecie dziecka i na co zwracać uwagę komponując jadłospis dla malucha?

Według Amerykańskiej Fundacji na Rzecz Zdrowia Serca (American Heart Fundation) w diecie malucha optymalną ilością cukru są trzy łyżeczki dziennie. Jest to o wiele niższy poziom od tego, który obecnie proponuje Światowa Organizacja Zdrowia – dla dziecka około 5.5 łyżeczek dziennie (24 gram cukru na dobę). Dane te dotyczą tak zwanych wolnych cukrów czyli takich, które są dodawane do produktów przez producentów żywności czy też podczas gotowania. Do cukrów takich zaliczamy także te pochodzące z miodów, soków, koncentratów owocowych czy syropów takich jak glukozowo-fruktozowy.

Gdzie jest najwięcej cukrów?

Wbrew pozorom, to, że ograniczamy słodycze w diecie dziecka, nie oznacza, że wystarczająco kontrolujemy spożywane przez niego cukry. Niestety, najczęściej nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele znajdziemy ich w popularnych produktach podawanych najmłodszym. Średni kubek (330 g) jogurtu owocowego zawiera ok. 9 łyżeczek dodanego cukru. Do tego często słodzony on jest syropem glukozowo-fruktozowym, a zamiast owoców dodawany jest wsad owocowy lub aromaty i barwniki. Zdrowym zamiennikiem jogurtów smakowych jest naturalny jogurt zmiksowany w domu ze świeżymi owocami. Również chętnie podawane dzieciom słodkie płatki śniadaniowe dalekie są od zdrowego porannego posiłku. Czekoladowe kulki, miodowe kółeczka czy cynamonowe poduszeczki mogą zawierać nawet 35 g cukru na 100 g płatków. Innym „śniadaniowym oszustem” są również masła czekoladowe i te z dodatkiem (a nie całkowicie zrobione z) orzechów. W 100 g popularnego kremu tego rodzaju znajduje się aż 57 g cukru, a w jednej jego porcji (ok 15 g) – 8 g.

Cukier w płynie

Słodką bombą są również niektóre napoje. Nawet w małej butelce smakowej wody mineralnej mogą być ukryte aż dwie łyżeczki cukru. Badania składu napojów kolorowych w Wielkiej Brytanii udowodniły, że aż 74% napojów (puszka 330ml) przekracza dzienny limit zapotrzebowania na cukier. Warto zwracać uwagę również na soki, szczególnie te, które kupujemy w sklepie. Często są one dosładzane, a przecież nawet te zupełnie naturalne zawierają sporą ilość fruktozy. Oczywiście nie musimy rezygnować z soków dla dzieci – w końcu dostarczają one również wielu witamin i składników mineralnych. Najlepiej jednak jeśli są one przygotowywane w domu, bez dodatku cukru, a następnie spożywane podczas posiłków i w ilości nie przekraczającej 150 ml dziennie (mniej niż szklanka).  W celu ograniczenia ich styczności z zębami dziecka możemy podawać je przez słomkę  Pamiętajmy również, że najlepszym sposobem ugaszenia pragnienia jest zwykła, niegazowana woda.

Jak czytać etykiety?

Szukanie cukrów w składzie produktów nie zawsze jest prostym zadaniem. Składniki wymienione są kolejno, zaczynając od tych, których jest w produkcie najwięcej. Jeżeli więc na pierwszym miejscu (a nawet 3 pierwszych miejscach) podano cukier, to znaczy, że prawdopodobnie dodano go dużo. Uważajmy również na cukier ukryty pod innymi nazwami, takimi jak: syrop glukozowy, glukoza, maltodekstryna, fruktoza, maltoza, dekstroza, laktoza lub miód. Pod określeniami: „słodzone sokiem owocowym”, „z fruktozą”, „bez dodatku cukru krystalicznego”, „zawiera naturalny cukier z owoców” również kryje się cukier.

Na każdym produkcie widnieje także informacja o ilości cukrów na 100 gram produktu. Tabelka ta pomoże nam w łatwy sposób na określenie ilości cukrów w całym produkcie.

Co złego z nadmiarem cukru w diecie?

Według Światowej Organizacji Zdrowia 34% chorób spowodowanych jest złą dietą (zbyt dużo cukrów, tłuszczy), tylko 6,5% procent chorób spowodowanych jest paleniem papierosów, a 5.5% nadmiarem alkoholu. Pamiętajmy, że zbyt duża ilość cukru nie tylko powoduje próchnicę zębów, ale także cukrzycę, zaburzenia pamięci, otyłość, problemy z układem krwionośnym i wiele innych zaburzeń. Może również wpływać na pojawienie się problemów z uczeniem się, zapamiętywaniem oraz utrwalaniem wspomnień. Najlepiej więc już małe dzieci uczyć ograniczania cukru w diecie, dzięki czemu maluchy nie nabędą złych nawyków i nie uzależnią się od słodkiego smaku.

 
 

Blog
Nieprzyjemny zapach z ust dziecka - co oznacza?

Nieprzyjemny zapach z ust dziecka może mieć wiele przyczyn dlatego jeśli się pojawi, należy udać się do stomatologa, aby postawił odpowiednią diagnozę. Czasem, u źródeł problemu są niewielkie zmiany, ale niekiedy takie objawy mogą oznaczać znacznie poważniejsze dolegliwości. więcej >

Raz, dwa, trzy - odliczamy czas mycia zębów

Według oficjalnych zaleceń ekspertów efektywne szczotkowanie powinno trwać nie krócej niż dwie minuty. Dla maluchów ten czas często wydaje się zbyt długi, przez co niechętnie podchodzą do szczotkowania. Jak umilić im tę czynność i sprawić by myły zęby odpowiednio długo? więcej >

Próchnica butelkowa. Jak uchronić przed nią dziecko?

Z problemem tzw. próchnicy butelkowej zmagają się rodzice często nawet kilkumiesięcznych dzieci. Choroba potrafi postępować bardzo szybko, powodować ból i duże szkody w jamie ustnej, a jej leczenie ze względu na wiek dotkniętego nią malucha, bywa trudne. Dlatego tak ważne jest zapobieganie próchnicy i dbanie o zęby dziecka od najmłodszych lat. więcej >

10 zasad zdrowego uśmiechu dziecka

Dzieci nie są skazane na próchnicę. Przestrzeganie kilku zasad dbania o zęby uchroni je przed chorobą, bólem i nieprzyjemnym leczeniem. Zobacz co robić by zapewnić swojemu dziecko piękny i zdrowy uśmiech! więcej >

6 błędów żywieniowych, które szkodzą zębom dzieci

Przeciwdziałanie próchnicy u dzieci to nie tylko dbanie o higienę jamy ustnej i regularne wizyty u dentysty, ale również odpowiednia dieta. Stosujesz w domu zasady zdrowego żywienia? Świetnie! Zwróć jednak uwagę na to, czy na pewno robisz to dobrze. Niestety, czasem reguły prawidłowej diety są stosowane dość powierzchownie. Oto kilka przekonań, za którymi mogą kryć się błędy. więcej >

Jak i dlaczego musimy dbać o zęby mleczne dzieci?

Zęby mleczne bardzo często traktowane są jako niepotrzebne, przejściowe& uzębienie, niewarte leczenia i poświęcania zbyt wiele czasu na dbanie o ich stan. Tymczasem mleczaki odgrywają bardzo ważną rolę w rozwoju dziecka. Ze względu na ich niepełną mineralizację są też bardzo podatne na próchnicę, wymagają więc specjalnej troski. Co zrobić, aby chronić zęby mleczne dziecka? więcej >

Podsumowanie projektu

Zobacz, co udało nam się zrobić przez 4 lata trwania projektu! więcej >

Wokół zębów 23.9.2016

Przegląd wiadomości i nowości w świecie stomatologii. więcej >

Jak przetrwać ząbkowanie?

Ząbkowanie wielu rodzicom kojarzy się z nieprzespanymi nocami i trudnym do opanowania płaczem dziecka. Na szczęście taka reakcja nie jest regułą, a maluch może przejść przez okres wyrzynania pierwszych zębów bez większych nieprzyjemności. Co jednak zrobić, aby zminimalizować dyskomfort występujący przy ząbkowaniu, gdy dziecko źle je znosi? więcej >

Co zrobić kiedy dziecko wybije lub złamie ząb?

Wakacje za pasem, ale lato trwa w najlepsze. Utrzymujące się wysokie temperatury sprzyjają zabawom na placach zabaw, trawnikach, boiskach. Aktywne spędzanie czasu na dworze działa oczywiście na korzyść zdrowia dzieci, ale te letnie miesiące nie bez powodu bywają również okresem częstszych wizyt u stomatologa. Wystarczy chwila nieuwagi, aby zabawa zakończyła się nieprzyjemnym upadkiem i uszkodzeniem zęba. Co wówczas zrobić? Przede wszystkim działać szybko! więcej >

następna strona
Strona 1 z 3

Instytucje finansujące

WSPÓŁFINANSOWANIE KRAJOWE DLA PROJEKTU ZAPEWNIA MINISTER ZDROWIA
SSWIS Contribution Logo
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIE W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION