PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIE W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH
THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

Dla każdego coś ciekawego.

Dla każdego coś ciekawego.

Moderator: Zdzisław

Słodziki 2

Postautor: Zdzisław » 01 lut 2015, 16:13

Stewia jest około 300 razy słodsza od cukru ale nie ma kalorii. Należy do grupy tzw. słodkich białek, które są związkami pochodzenia naturalnego. W związku z tym stewia jest alternatywą nie tylko dla cukru, lecz także dla sztucznych środków słodzących. Określana też mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy. Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię. Ponadto badania pokazują jej korzystne działanie przy nadciśnieniu i cukrzycy. Świeże liście stewii mogą być dodatkiem do sałatek. Z kolei suszonymi, sproszkowanymi liśćmi można posłodzić herbatę lub kawę. Stewia może być również składnikiem przetworów owocowych czy soków. Nie jest ona najlepszym dodatkiem do ciast ponieważ nie zachowuje się jak cukier, nie dodaje kruchości ciastkom, nie jest pożywką dla drożdży.
Czy stewia jest bezpieczna dla zdrowia?
W 2011 r. Komisja Europejska oficjalnie uznała stewię za dodatek do żywności o numerze E960, przy czym ustalono dopuszczalne dzienne spożycie 4 mg na kilogram masy ciała.
Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23

Słodziki 3

Postautor: Zdzisław » 01 lut 2015, 16:16

Ksylitol (cukier brzozowy) E967 to naturalny słodzik, stanowi zdrową alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera o 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.
Naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w "Journal of American Dental Association", wykazali również, że ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów. Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za próchnicę zębów. Tę tezę potwierdzają badacze z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu Harvarda, którzy stwierdzają, że: "ksylitol wyraźnie zmniejsza liczbę przypadków stomatologicznych".
Czy ksylitol może być szkodliwy?
Badacze z amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA) uznali, że ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Podobne zdanie ma Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), który uznał nawet, że nie istnieje jego dzienna granica spożycia. Jednak mimo to nie należy przesadzać z ilością spożywanego ksylitolu.
Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23

Słodziki 4

Postautor: Zdzisław » 01 lut 2015, 16:16

Erytrytol to słodzik dopuszczony do użytku w Europie w 2006 roku, który w Polsce za legalny dodatek do żywności został uznany dwa lata później i ma symbol E968. Ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Mogą po niego sięgać diabetycy, dzieci i osoby z grzybicą. Naturalnie występuje w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, w niektórych porostach i wodorostach, kukurydzy, niektórych grzybach, winie czy sosie sojowym. Erytrytol wygląda jak biały cukier. Jest jednak od niego mniej słodki (ze słodkością rzędu ok. 70-80 proc. słodyczy sacharozy, która jest głównym składnikiem cukru buraczanego i trzcinowego). Można go stosować w taki sam sposób – do słodzenia zimnych i gorących napojów, wypieków, podczas gotowania. Erytrytol pasuje nawet do ciast drożdżowych, trzeba jednak pamiętać o wydłużeniu czasu rośnięcia.

Smacznego.
Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23


Białe pieczywo.

Postautor: Zdzisław » 09 lut 2015, 20:52

Białe pieczywo.
Nie tylko ciastka i cukierki ale również biały chleb stwarzają zagrożenie dla naszych zębów. Szczególnie cukier i biała mąka w nim zawarte mają zły wpływ na uzębienie. Są lepkie, mają skłonność do osadzania się na zębach, łatwo fermentują i działają próchnicotwórczo.
Znacznie zdrowszym wyborem będzie spożywanie ciemnego pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego. Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje pieczywo, mając w ten sposób kontrolę nad jego składem.
Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23


Czy wiesz, że...

Postautor: Zdzisław » 17 lut 2015, 11:37

Czy wiesz, że...
Osoby nurkujące, latające samolotami, uprawiające wspinaczkę wysokogórską oraz skaczące ze spadochronem mogą czasem odczuwać ból zębów. Zjawisko to jest spowodowane wystąpieniem różnicy ciśnienia. Dotyczy to osób, które mają nieszczelne wypełnienia lub pęcherzyki powietrza pod nimi. Ból może się także pojawić w przypadku torbieli przy korzeniach zębów, kiedy ząb jest w trakcie leczenia kanałowego i kiedy w zębie pojawia się szczelina, do której mogą dostać się pęcherzyki powietrza.
Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23

Nie tylko na Dzień Dziecka

Postautor: Zdzisław » 16 cze 2015, 13:14

Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23

Fakty i mity dotyczące zębów.

Postautor: Zdzisław » 16 cze 2015, 13:16

Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23

Z przymrużeniem oka

Postautor: Zdzisław » 16 cze 2015, 17:27

Awatar użytkownika
Zdzisław
 
Posty: 56
Rejestracja: 09 gru 2014, 9:23

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ciekawostki

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości