Stewia jest około 300 razy słodsza od cukru ale nie ma kalorii. Należy do grupy tzw. słodkich białek, które są związkami pochodzenia naturalnego. W związku z tym stewia jest alternatywą nie tylko dla cukru, lecz także dla sztucznych środków słodzących. Określana też mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy. Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię. Ponadto badania pokazują jej korzystne działanie przy nadciśnieniu i cukrzycy. Świeże liście stewii mogą być dodatkiem do sałatek. Z kolei suszonymi, sproszkowanymi liśćmi można posłodzić herbatę lub kawę. Stewia może być również składnikiem przetworów owocowych czy soków. Nie jest ona najlepszym dodatkiem do ciast ponieważ nie zachowuje się jak cukier, nie dodaje kruchości ciastkom, nie jest pożywką dla drożdży.
Czy stewia jest bezpieczna dla zdrowia?
W 2011 r. Komisja Europejska oficjalnie uznała stewię za dodatek do żywności o numerze E960, przy czym ustalono dopuszczalne dzienne spożycie 4 mg na kilogram masy ciała.